STONA W BUDOWIE
Zapraszamy niebawem do odwiedzenia naszej witryny

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności.
Zamknij

Dr inż.

Małgorzata Nowacka

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności

Staże i szkolenia

W celu zdobycia doświadczenia i poszerzenia swojej wiedzy biorę aktywny udział w różnego rodzaju stażach naukowych i zawodowych oraz szkoleniach.

Staże naukowe

  • staż naukowy - NASA Synthetic Biology, Mountain View, California, USA, 26.11-12.12.2012 (2 tygodnie)
  • Top 500 Innovators Science - Management - Commercialization, Stanford, Kalifornia, USA, 13.10-16.12.2012 (2 miesiące)
  • wykładowca, Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Nauk Żywnościowych ONIRIS, Nantes, Francja, 02-07.04.2012 (1 tydzień)
  • prowadzenie badań naukowych w Uniwersytecie Bolońskim, Wydział Technologii Żywności, Cesena Campus, Włochy, 07.01 – 31.03. 2012 (3 miesiące)
  • wykładowca, Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Nauk Żywnościowych ONIRIS, Nantes, Francja, 23-28.05.2011 (1 tydzień)
  • wykładowca, Uniwersytet J.J. Strossmayer w Osijeku, Chorwacja, Wydział Nauk o Żywności,
    15.04-15.05.2011 (1 miesiąc)
  • prowadzenie badań naukowych w Uniwersytecie Bolońskim, Wydział Technologii Żywności, Cesena Campus, Włochy, 01.04 – 01.07. 2008 (3 miesiące)
  • staż w Uniwersytecie Nauk Rolniczych i Medycyny Weterynaryjnej, Cluj-Napoca, Rumunia, Food and Health – Socrates Intensive Programme, 18.02 – 3.03. 2007 (2 tygodnie)

Staże zawodowe

  • w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie, Oddział Laboratoryjny Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku, 01.06-15.10.2011 (5 miesięcy - 240 h)
  • w Zespóle Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie (szkolna praktyka pedagogiczna),
    01-30.04.2005 (1 miesiąc)
  • w Zakładzie Cukierniczym „Jałowiec” S.C. w Częstochowie (praktyka studencka),
    30.06-27.07.2003, 1.07-28.07.2004 (2 miesiące)

Ekspert

  • w warsztatach w ramach unijnego projektu Foresight "Żywność i żywienie XXI w." w zakresie „Innowacyjne surowce, innowacyjne produkty”, „Innowacyjne opakowania”, „Bezpieczeństwo żywności”, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 09-11.02.2011 r.

 

Szkolenia

2015

  • 3rd workshop on realizing the bioeconomy in the Baltic Sea Region, 5.03.2015 r., Warszawa.
  • Lecture and interactive discussion of Prof., Stefan H. Thomke, Harvard, Business School, 29.01.2015 r., Warszawa, Ministerstwo Nauki I Szkolnictwa Wyższego.

2014

  • Konferencja “Rola Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zapenianiu bezpieczeństwa i jakości żywności oraz uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością”, 13.11.2014 r., Warszawa, IJHARS.
  • Szkolenie, Training on Controls on Contaminants in feed and food, BTSF – Beter Training for Safer Food, organizowany przez Directorate-Genaral for Health & Consumers, 07-10.10.2014, Berlin, Niemcy.
  • Szkolenie: „Suplementy diety - bezpieczeństwo, znakowanie, urzędowa kontrola”, Organizator Igi Food, Warszawa, 24.09.2014 r.
  • Kongres Klastra Innowacji w Agrobiznesie: „Bezpieczeństwo żywności” – najnowsze światowe standardy bezpieczeństwa w produkcji, przetwórstwie, pakowaniu oraz logistyce. Wyzwania związane z eksportem, Klaster Innowacji w Agrobiznesie, SGGW, 11-12.09.2014 Warszawa.
  • Targi World Food Warsaw, Międzynarodowe Targi Żywności w Warszawie, 9-11.10.2014 r.
  • Targi easyFairs Packaging Innovation 2014, VI MIĘDZYNARODOWE TARGI OPAKOWAŃ, 09 - 10.04.2014, Warszawa.

2013

  • FastTrac® TechVenture™ - For technology and life science entrepreneurs, Fundacja na Rzecz Nauki Polskiej, Warszawa, 06.05-28.06.2013 (6 dni)
  • Seminarium Agilent Technologies – Rozwiązania godne Twojego laboratorium, Perlan Technologies Polska Sp. z o.o., Warszawa, 26.04.2013 r.
    Szkolenie „Ochrona pomysłów genialnych wynalazców, czyli jak nie stracić prawa do wynalazku a czerpać z niego korzyści”, Fundacja JWP, Warszawa, 23.01.2013 r.
  • Konferencja "Managing Innovation", Instytut Biologii Doświadczalnej im. M.Nęckiego PAN (Nencki Institute of Experimental Biology), Warszawa, 17-18.01.2013 r.

2012

  • Poland - Silicon Valley Science and Technology Symposium, Revolutionary Materials, Sensors and Energy, Stanford University, California, USA, 15-17.11.2012 r.
  • Szkolenie „Przyszłość Rozwojowa Żywności”, organizowanym przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013, Priorytet IV Szkolnictwo wyższe i nauka, Działanie 4.2 Rozwój kwalifikacji kadr systemu B+R i wzrost świadomości roli nauki w rozwoju gospodarczym, Warszawa, 27-31.08.2012 r.
    i 24-28.09.2012 r.
  • Szkolenie „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności”, organizowanym przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013, Priorytet IV Szkolnictwo wyższe i nauka, Działanie 4.2 Rozwój kwalifikacji kadr systemu B+R i wzrost świadomości roli nauki w rozwoju gospodarczym, Mrągowo, 6-10.08.2012 r.
  • Posiedzenie referatowe Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, „Nanotechnologia w żywności – nowe możliwości, perspektywy rozwoju, bezpieczeństwo żywności”, Warszawa. 22.06.2012 r.
  • Program unowocześnienia kształcenia w SGGW dla zapewnienia konkurencyjności oraz wysokiej kompetencji absolwentów, SGGW, Warszawa, 13-28.06.2012 r.
  • Posiedzenie referatowe Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, „Glikozydy stewiolowe – nowa substancja słodząca”, Warszawa. 25.05.2012 r.
  • Międzynarodowa Konferencja z okazji Światowego Dnia Własności Intelektualnej – „Create”, Warszawa, 25.04.2012 r.
  • Międzynarodowe Seminarium Naukowe „Żywność wysokiej jakości a nowoczesne technologie” - „2nd Meeting, Network LEO. Food with energy in the Baltic Sea region” Ecological food (organizator: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, al. Piastów 17, 70-310 Szczecin), Szczecin, 24.04.2012 r.

2011

  • Konferencja podsumowująca projekt „Akademia Rozwoju Kadr Jednostek Naukowych”, Uczelnia Łazarskiego, Warszawa 26.10.2011 r.
  • Warsztaty edukacyjne dla uczestników konkursu „Innowator Mazowsza” pt. „Innowacyjne rozwiązania w przedsiębiorstwie, czyli miej patent i zyskuj!”, Fundacja JWP, Warszawa 26.10.2011 r.
  • Konferencja „Bezpieczne Opakowanie”, zorganizowane przez Redakcję czasopisma Opakowanie i Poligrafika, Warszawa 08.11.2011 r.
  • Seminarium „Zastosowania statystyki i data mining w badaniach naukowych”, zorganizowane przez firmę StatSoft, GROMADA AIRPORT Centrum Kongresowo - Wystawiennicze, ul.17 Stycznia 32, Warszawa 27.10.2011 r.
  • Seminarium „Walidacja, biegłość i inne zagadnienia analizy danych w laboratorium”, zorganizowane przez firmę StatSoft, GROMADA AIRPORT Centrum Kongresowo - Wystawiennicze, ul.17 Stycznia 32, Warszawa 24.10.2011 r.
  • Konferencja naukowa „Od technologii rolno-spożywczej do nauki o żywności”, (21, 22.10.2011r., Warszawa), SGGW, WNoŻ.
  • Warsztaty nt. opracowywania ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie, Sekcja Nadzoru Chorób Zakaźnych, Warszawa 17.10.2011 r.
  • II Konferencja „Zmniejszenie spożycia soli w Polsce a produkty, potrawy i posiłki z obniżoną zawartością soli”, IŻŻ, Warszawa, 14.10.2011 r.
  • Seminarium: Zmiany Standard Food  wersja 5 do 6 BRC Standard Food, TÜV SÜD Polska Sp.
    z o.o., Warszawa, 04.10.2011 r.
  • Sympozjum Naukowe podsumowujące Projekt pn. „Studia podyplomowe w zakresie nowoczesnych instrumentalnych metod analitycznych w badaniach bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i pasz”, SGGW, WNoŻ i Centrum Analityczne, 24.09.2011 r.
  • Wizyta studyjna w niemieckich parkach technologicznych w Aachen i w Dortmundzie, Niemcy, 19-22.06.2011 r.
  • Konferencja „Rozwój Przedsiębiorczości Akademickiej na Mazowszu (spółki spin off, spin out) – dobre praktyki” w ramach projektu "Spółki spin off i spin out stymulatorem rozwoju przedsiębiorczości na Mazowszu", Warszawa, 09.03.2011 r.
  • Szkolenie „Pracownicy SGGW wobec studentów niepełnosprawnych”, SGGW, Fundacja Instytut Rozwoju Regionalnego, Warszawa, 01.03.2011 r.

2010

  • Szkolenie w ramach projektu "Nauka i Biznes" dotyczące m.in. zarządzania projektami badawczymi, prawa patentowego - Uczelnia Łazarskiego, 5 tygodni (2 dni w tygodniu), 20.11.-19.12.2010 r.
  • Seminarium Koła Naukowego Technologów Żywności oraz Centralnego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Opakowań pt. “Nowe kierunki produkcji opakowań związane z wymaganiami ochrony środowiska”, Warszawa, 23.11.2010 r.
  • III Forum Rynku Spożywczego – spotkanie kadry zarządzającej branży żywnościowej i handlu. Efektywne zarządzanie produkcją w zakładach spożywczych oraz produkty funkcjonalne
    i prozdrowotne, Warszawa, 18.11.2010r.
  • Kurs w zakresie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, organizowany przez Directorate-Genaral for Health & Consumers, Lizbona, Portugalia 19-21.10.2010 r.
  • Spotkanie Mc Donald’s Polska - Sesja prezentacyjno-dyskusyjna poświęcona kwestiom, jakości i bezpieczeństwa produktu oraz efektywnej komunikacji nt. jakości, Łeba, 21, 22.06.2010.

2009

  • VII Konferencja Naukowa z cyklu: Jakość i Bezpieczeństwo Żywności nt.: “Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych”, Warszawa, 3-4.12.2009 r.
  • Konferencja szkoleniowa „Przegląd unijnych i krajowych wymagań prawnych dla branży mleczarskiej – Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe w branży mleczarskiej”, Warszawa, 02.12.2009 r.
  • Spotkanie Mc Donald’s Polska - Sesja prezentacyjno-dyskusyjna poświęcona kwestiom, jakości i bezpieczeństwa produktu oraz efektywnej komunikacji nt. jakości, Ostróda, 22-23.10.2009 r.
  • Międzynarodowa konferencja „Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w łańcuchu produkcji żywności” zorganizowana przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedrę Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wrocław, 24,25.09.2009 r.
  • Szkolenie StatSoft – Analizy wielowymiarowe, Kraków 28, 29.04.2009 r.
  • Szkolenie StatSoft – Statistica kurs podstawowy, Kraków 26, 27.01.2009 r.

2008

  • Kurs nt. „Praktyczne stosowanie przepisów UE w nadzorze nad materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością”, zorganizowane przez Zakład Promocji Zdrowia i Szkolenia Podyplomowego oraz Zakład Badania Żywności i Przedmiotów Użytku Państwowego Zakładu Higieny, ul. Chocimska 24, Warszawa 4, 5.11.2008r.
  • Szkolenie „Obowiązki Państwowej Inspekcji Sanitarnej wynikające z zapisów rozporządzenia REACH”, Warszawa 03.10.2008 r.
  • „Szkolenie z zakresu nadzoru nad materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością”, zorganizowane w ramach Polsko-Niemieckiego Projektu Współpracy Bliźniaczej „Poprawa wdrażania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności”, Białowieżą, 29-31.07.2008 r.

2007

  • Szkolenie pt. „Zarządzanie projektem – Komunikacja i rozwiązywanie konfliktów w projekcie”, zorganizowane przez Punkt Kontaktowy ds. Programów Ramowych przy Centrum Programów Europejskich, Biuro Współpracy Międzynarodowej, ul. Nowoursynowska 166, SGGW, Warszawa 26.10.2007 r.
  • Seminarium „Zastosowania statystyki i data mining w badaniach naukowych”, zorganizowane przez firmę StatSoft, GROMADA AIRPORT Centrum Kongresowo - Wystawiennicze, ul. 17 Stycznia 32, Warszawa 18.10.2007 r.
  • Konferencja „Nauka dla Biznesu – bariery we wdrażaniu innowacji”, zorganizowane przez Centrum Organizacji Badań i Szkoleń SGGW, ul. Nowoursynowska 166, SGGW, Warszawa 10.10.2007 r.
  • Seminarium „STATISTICA 8 bliżej Ciebie”, zorganizowane przez firmę StatSoft, GROMADA AIRPORT Centrum Kongresowo - Wystawiennicze, ul.17 Stycznia 32, Warszawa 8.10.2007 r.
  • Kurs nt. „Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością – nowe regulacje prawne oraz wymagania
    i zmiany w zakresie limitowania substancji, warunków i metod badania migracji oraz omówienie wyników badań biegłości”, zorganizowane przez Zakład Promocji Zdrowia i Szkolenia Podyplomowego oraz Zakład Badania Żywności i Przedmiotów Użytku Państwowego Zakładu Higieny, ul. Chocimska 24, Warszawa 2, 3.10.2007 r.
  • Warsztaty „Wsparcie finansowe innowacji”, zorganizowane przez Centrum Organizacji Badań i Szkoleń SGGW, ul. Nowoursynowska 166, SGGW, Warszawa 22, 23.06.2007 r.
  • Szkolenie pt. „Zintegrowany system zarządzania jakością (ISO 9001, HACCP) w przemyśle spożywczym”, zorganizowane przez Centrum Analityczne SGGW, ul. Ciszewskiego 8, SGGW, Warszawa 11.06-14.06.2007 r.
  • Seminarium z cyklu „Polskie laboratoria w Europie XXI wieku”, zorganizowane przez Laboratoria.net oraz Centrum Analityczne SGGW, ul. Ciszewskiego 8, SGGW, Warszawa 11.06.2007 r.
  • Szkolenie „Nadzór nad bezpieczeństwem żywności przy wdrażaniu Rozporządzeń (WE) 882/2004 (kontrole zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt), 852/2004 (higiena środków spożywczych), 853/2004 (żywność pochodzenia zwierzęcego) oraz 2073/2005 kryteria mikrobiologiczne)” zorganizowane w ramach Polsko-Niemieckiego Projektu Współpracy Bliźniaczej „Wzmacnianie kontroli bezpieczeństwa żywności napromienianej”, WSSE, ul. Żelazna 79, Warszawa 22-24.05.2007 r.
  • Szkolenie pt. „System zarządzania w laboratorium i jego akredytacja”, zorganizowane przez Centrum Analityczne SGGW, ul. Ciszewskiego 8, SGGW, Warszawa 15.01-17.01.2007 r.

2006

  • Warsztaty naukowe z cyklu „Do świata bliżej” pt.: „Mikroskopowe metody w analizie jakości żywności i bioróżnorodności zwierząt” (mikroskop optyczny, skaningowy mikroskop elektronowy, mikroskop sił atomowych, mikroskop odwrócony, Comet Assai, hodowle tkankowe, preparatyka mikroskopowa, cyfrowa analiza obrazu) zorganizowane przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności w Olsztynie, 7-9.12.2006r.
  • Konferencja Rady Promocji Żywności pt. „Bezpieczeństwo żywności, jakość i nowoczesne technologie - wzajemne korelacje” zorganizowane przez Fundację Promocji Polskiej Żywności, SGGW, Warszawa 28.11.2006 r.
  • Szkolenie z zakresu HACCP zorganizowane przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Warszawie, ul. Żelazna 79, 21-23.11.2006 r.
  • Seminarium StatSoft „Statistica blisko Ciebie” - „Zastosowania statystyki i data mining”, GROMADA AIRPORT Centrum Kongresowo – Wystawiennicze, ul.17 Stycznia 32, Warszawa, 18.10.2006 r.
    IFE POLAND„Rozwój kanałów dystrybucji produktów FMCG w Polsce – detal i Horeca” prowadzone przez Magdalenę Zimną, Expomedia Events Warsaw, ul. Prądzyńskiego 12/14, 18.05.2006 r.
  • „Sympozjum MGA - BEZPIECZNE OPAKOWANIE”, na których poruszane były tematy z zakresu prawodawstwa unijnego i krajowego regulującego przepisy dotyczące artykułów i materiałów opakowaniowych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przedstawiono także najnowsze technologie umożliwiające produkcję bezpiecznych opakowań. Hotel The Westin Warsaw,
    Al. Jana Pawła II 21, 9.05.2006r.
  • Seminarium szkoleniowe pt.: „Obowiązki producentów opakowań do żywności pod względem wymagań sanitarno-higienicznych w świetle polskiego ustawodawstwa” zorganizowane przez Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Opakowań w Warszawie, ul. Konstancińska 11, 21.03.2006 r.

2005

  • „Plant Biotach: It’s not future… it’s today” prowadzone przez Madelyn E. Spirnak, SGGW, Wydział Technologii Żywności, ul. Nowoursynowska 159, 29.11.2005 r.