Projekty badawcze
Obecnie biorę udział w następujących projektach badawczych:
- Projekt „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” (MEiN, 28.04.2022-27.04.2023): „Roślinna alternatywa ryb”, decyzja: SKN/SP/534683/2022 z dnia 28.04.2022 r., kierownik projektu: dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW.
- Projekt Inkubator Innowacyjności 4.0 (II konkurs na Minigrant, 08.04.2022 – 31.12.2022): „Roślinna alternatywa produktów rybnych”, kierownik projektu: dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW.
- Projekt Miniatura 4 (NCN, 16.10.2020-15.10.2021): „Zastosowanie modelowego trawienia do oceny zmian zawartości składników bioaktywnych w żurawinie poddanej sonikacji”, projekt na badania wstępne/pilotażowe, decyzja: DEC-2020/04/X/NZ9/00293 z dnia 01.10.2020 r., kierownik projektu: dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW.
- Project Core Organic ID 32 (ERA-NET, NCBR, 2021-2024), acronim: MILDSUSFRUIT, „Innowacyjne łagodne przetwarzanie dostosowane do zapewnienia trwałych i wysokiej jakości ekologicznych produktów owocowych” (ang. Innovative Mild Processing Tailored to Ensure Sustainable and High Quality Organic Fruit Products”, kierownik projektu.
- Grant Komisji Europejskiej w ramach programu Horyzont 2020 (2019-2022 r.) pt. "Innowacyjny system przetwarzania żywności na zmniejszoną skalę” (ang. Innovative down-scaled FOod processing in a boX) nr 817683, akronim: FOX, z-ca kierownika, wykonawca projektu.
Realizowałam następujące projekty badawcze / podzadania projektów badawczych:
- Prace zlecone w ramach projektu (2018-2020 r.) pt. "Opracowanie technologii hybrydowego suszenia odpadów i produktów ubocznych przemysłu owocowo-warzywnego", nr wniosku o dofinansowanie POIR.01.01.01-00-0086/18, nr SGGW 506-01-092600-Q00515-99, z-ca kierownika, wykonawca projektu.
- Grant NCBiR w ramach programu "Biostrateg 2" nr BIOSTRATEG/298537/7/NCBR/2016 (2016-2018 r.) pt: "Nowe opakowania z wykorzystaniem surowców odnawialnych i innowacyjnych impregnatów parafinowych". Podzadanie: "Ocena możliwości dopuszczenia papieru pokrytego emulsją parafinową do kontaktu z żywnością".
- Grant MNiSW w ramach programu "Iuventus Plus" nr IP 2014 033173 (2015-2018 r.) pt: "Zastosowanie innowacyjnych metod do otrzymania przekąsek owocowych" - kierownik projektu.
- Grant NCBiR w ramach programu "Lider" nr L-4/17/2013 (2013-2016 r.) pt: „Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego oraz kombinowanej metody z wykorzystaniem pulsacyjnego pola elektrycznego oraz ultradźwięków do wspomagania procesu suszenia tkanki roślinnej” - wykonawca projektu.
- Grant na zadanie badawcze w ramach wewnętrznego trybu konkursowego w SGGW dla młodego pracownika nauki lub uczestnika studiów doktoranckich (2014 r.) pt.: "Zastosowanie ultradźwięków w celu modyfikacji właściwości tkanki roślinnej przed procesem odwadniania" - kierownik projektu.
- Grant na zadanie badawcze w ramach wewnętrznego trybu konkursowego w SGGW dla młodego pracownika nauki lub uczestnika studiów doktoranckich (2012 r.) pt.: "Zastosowanie ultradźwięków w celu modyfikacji właściwości tkanki roślinnej" - kierownik projektu.
- Podzadanie (usługa badawcza w 2012 r.) w ramach projektu badawczo-rozwojowego N R12 0137 10 pt. "Wytworzenie aparatury do niedestrukcyjnej oceny jakości warzyw i owoców na podstawie zjawiska biospeckli" (Instytucja realizująca grant - Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN w Lublinie) dot. Niedestrukcyjnej oceny jakości pomidorów w okresie ich pozbiorczego dojrzewania, na podstawie zjawiska biospeckli - kierownik usługi badawczej.
- Podzadanie w ramach programu "Lider" (2010-2014 r.) pt. "Analiza rynku teksturotwórczych dodatków do żywności w Polsce oraz metody zagospodarowania odpadów przemysłu owocowo-warzywnego" (Instytucja realizująca grant - Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN w Lublinie) dot. "Nowego teksturotwórczego dodatku do żywności na bazie odpadowych surowców przemysłu owocowo-warzywnego" - wykonawca projektu.
- Grant promotorski Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego nr NN 312 159134 (2008-2009 r.) pt.: „Studia nad wykorzystaniem promieniowania podczerwonego i mikrofalowego do suszenia tkanki jabłka" - główny wykonawca projektu.
- Grant na zadanie badawcze w ramach wewnętrznego trybu konkursowego w SGGW dla młodego pracownika nauki lub uczestnika studiów doktoranckich (2006 r.) pt.: "Ocena wpływu procesu technologicznego oraz warunków przechowywania na właściwości fizykochemiczne tkanki roślinnej" - zastępca kierownika projektu.