STONA W BUDOWIE
Zapraszamy niebawem do odwiedzenia naszej witryny

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności.
Zamknij

Dr inż.

Małgorzata Nowacka

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności

Doniesienia naukowe

  • 1.
  • Nowacka M., Tylewicz U., Rocculi P., Witrowa-Rajchert D.: “Effect of ultrasound pre-treatments on metabolic response of osmodehydrated kiwifruit slices studied by isothermal calorymetry”, FOODBALT-2013, Food, Health and Well-being (23-24.05.2013, Tallin, Estonia), materiały konferencyjne, 47.

  • 2.
  • Nowacka M., Fijałkowska A., Witrowa-Rajchert D.: “Influence of different parameters of ultrasound treatment on osmotic dehydration process”, FOODBALT-2013, Food, Health and Well-being (23-24.05.2013, Tallin, Estonia), materiały konferencyjne, 46.

  • 3.
  • Fijałkowska A., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.: “The influence of ultrasound pre-treatment on drying kinetics and selected properties of dried apple”, XVIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ - II Sesja Międzynarodowa (14-16.05.2013, Puszczykowo), materiały konferencyjne, 37.

  • 4.
  • Nowacka M., Fijałkowska A., Witrowa-Rajchert D.: „Wpływ oddziaływania ultradźwięków na przebieg procesu zamrażania tkanki jabłka”, VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Trendy w technologii owoców warzyw i grzybów” (16-17.05.2013, Rogów), materiały konferencyjne, 39.

  • 5.
  • Nowacka M., Tylewicz U., Balestra F., Dalla Rosa M., Witrowa- Rajchert D. Microstructure changes of osmodehydrated kiwifruit sliced pretreated with ultrasound. Inside Food Symposium, (9-12.04.2013, Leuven, Belgium), materiały konferencyjne, 16.

  • 6.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.: „Wpływ oddziaływania ultradźwięków na mikrostrukturę tkanki jabłka”, XV Konferencja Naukowo-Techniczna Budowa i eksploatacja maszyn przemysłu spożywczego, BEMS 2012, (05-08.09.2012 r., Kołobrzeg), materiały konferencyjne, 114.

  • 7.
  • Wiktor A., Nowacka M., Śledź M., Selke M., Witrowa-Rajchert D.: „Modelowanie matematyczne kinetyki dwustopniowego suszenia tkanki jabłka”, III Sympozjum Inżynierii Żywności (26-27.06.2012, Warszawa), materiały konferencyjne, 115.

  • 8.
  • Śledź M., Nowacka M., Wiktor A., Selke M., Witrowa-Rajchert D.: „Właściwości mechaniczne i sorpcyjne jabłek suszonych metodą dwustopniową”, III Sympozjum Inżynierii Żywności (26-27.06.2012, Warszawa) , materiały konferencyjne, 105.

  • 9.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., Jurek N.: „Właściwości rekonstytucyjne i higroskopijne suszonej tkanki poddanej obróbce wstępnej za pomocą ultradźwięków”, III Sympozjum Inżynierii Żywności (26-27.06.2012, Warszawa) , materiały konferencyjne, 73.

  • 10.
  • Wesoły M., Kutyła-Olesiuk A., Nowacka M., Ciosek P.: „Hybrydowy elektroniczny język stosowany w analizie jakościowej ekstraktów jabłkowych”, IX Warszawskie Seminarium Doktorantów Chemików - ChemSession'12, (10.05.2012, Warszawa), materiały konferencyjne, 199.

  • 11.
  • Kutyla-Olesiuk A., Wesoły M., Nowacka M., Ciosek P.:Qualitative and quantitative analysis of apple extracts based on hybrid electronic tounge, IMCS 2012 - The 14th International Meeting on Chemical Sensors (20-23.05.2012 r., Nürnberg, Niemcy), materiały konferencyjne 242.

  • 12.
  • Nowacka M., Tylewicz U., Laghi L., Dalla Rosa M., Witrowa-Rajchert D.: „Effect of ultrasound treatment on the water state in kiwifruit during osmotic dehydration”, 7th International Conference on Water in Food, (03-05.06.2012 r., Helsinki, Finlandia), materiały konferencyjne, 17.

  • 13.
  • Nowacka M., Jurek N., Witrowa-Rajchert D.: „Zastosowanie ultradźwięków do obróbki wstępnej surowca przed procesem suszenia”, VIII Konferencja Naukowa z cyklu Jakość i bezpieczeństwo żywności nt.: "Żywność przyszłości – czyli jaka?", PTTŻ i WNoŻ, (23-24.11.2011 r., Warszawa), materiały konferencyjne, 46.

  • 14.
  • Nowacka M., Jurek N., Witrowa-Rajchert D.: „Influence of ultrasound treatment before drying on colour changes in the plant tissue”, 7th Baltic Conference of Food Science and Technology, “Innovative and healthy food for consumers” FOODBALT-2012, (17-18.05.2012, Kaunas, Lithuania), materiały konferencyjne, 106.

  • 15.
  • Nowacka M., Tylewicz U., Dalla Rosa M., Witrowa-Rajchert D.: „Textural study on osmotic dehydrated kiwifruit slices treated with ultrasound”, 7th Baltic Conference of Food Science and Technology, “Innovative and healthy food for consumers” FOODBALT-2012, (17-18.05.2012, Kaunas, Lithuania), materiały konferencyjne, 153.

  • 16.
  • Sakowski P., Szczęsny M., Nowacka M.: „Wpływ czasu i temperatury smażenia na barwę chipsów ziemniaczanych”, I Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności “Rola technologa we współczesnym przemyśle” (18-20 listopada 2011 r., Warszawa), materiały konferencyjne, 52.

  • 17.
  • Kutyła-Olesiuk A., Dziedzic S., Jankowski W., Nowacka M., Ciosek P.: „Hybryd electronic tounge for the quality analysis of apple extracts”. Miedzynarodowa konferencja, SMCBS'2011 Surface Modification for Chemical and Biochemical Sensing, 5th International Workshop, (4-8.11.2011, Łochów, Polska), materiały konferencyjne, 37.

  • 18.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.: „Opakowania biodegradowalne stosowane jako materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością”, IV Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Techniczna (27.09.2011 r., Warszawa), materiały konferencyjne płyta CD, 222-227.

  • 19.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Strachota W, Sobczak E.: Wybrane właściwości marchwi i ziemniaka suszonych z wykorzystaniem promieniowania podczerwonego, Agrofizyka w inżynierii produkcji i ochronie środowiska, Krasiczyn, 15-17.09.2010 r., materiały konferencyjne, 86, 87.

  • 20.
  • Ciosek P., Kutyla-Olesiuk A., Dziedzic S., Jankowski W., Nowacka M.: „Recognition of dried apples by hybrid electronic tongue system”, (28.11-1.12.2011, Palmerston North, New Zealand), Sensing Technology (ICST), 2011 Fifth International Conference on Digital Object Identifier: 10.1109/ICSensT.2011.6137018, Publication Year: 2011, Page(s): 442-445.

  • 21.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., Łuczywek K.: The influence of microwave drying parameters on biologically active components content in selected herbs, EuroFoodChem XVI – Translating food chemistry into health benefits, (6-8.07.2011 r., Gdańsk), materiały konferencyjne - Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 87.

  • 22.
  • Nowacka M., Witrowa-Rachert D., Janiak G.: Zastosowanie modeli matematycznych do opisu izoterm sorpcji suszonej marchwi purpurowej i pomarańczowej, XL Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, "Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu", (30.06 – 1.07.2011 r., Warszawa), materiały konferencyjne, 165.

  • 23.
  • Nowacka M., Witrowa-Rachert D., Weroński A.: Wpływ powlekania surowca na przebieg procesu suszenia i właściwości rekonstytucyjne suszu, V Konferencja Naukowa „Właściwości geometryczne, mechaniczne i strukturalne surowców i produktów spożywczych”, (24-27.05.2011 r., Mrózek k/Olsztynka, Warmia i Mazury), materiały konferencyjne, 23, 24.

  • 24.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Wpływ struktury wewnętrznej materiału na wybrane właściwości fizyczne suszonych jabłek, IV Zjazd Naukowy PTA pt. „Agrofizyka dla produkcji rolniczej i przemysłu spożywczego”, 17-19.09.2008 r., Nałęczów, materiały konferencyjne, str. 24.

  • 25.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Zmiany zdolności przeciwrodnikowej, zawartości polifenoli i barwy w czasie przechowywania suszu jabłkowego uzyskanego przy wykorzystaniu promieniowania podczerwonego. II Seminarium Inżynierii Żywności, Warszawa, 9-11.06.2010, materiały konferencyjne, 116.

  • 26.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Tylewicz U., Dalla Rosa M.: Wymiana masy w procesie odwadniania osmotycznego owoców kiwi. XIV Sesja Młodej Kadry PTTŻ "Jakość i prozdrowotne cechy żywności", Gdynia, 2009, materiały konferencyjne, 50.

  • 27.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Zmiany aktywności przeciwutleniającej i zawartości polifenoli suszu jabłkowego uzyskanego przy wykorzystaniu promieniowania podczerwonego, I Sympozjum Inżynierii Żywności, 4-6.06.2008 r., Warszawa, materiały konferencyjne, 104, 105.

  • 28.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Nowak D.: Aktywność przeciwutleniająca jabłek suszonych z wykorzystaniem mikrofal. Konferencja - Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu, 29-30.01.2007, Poznań, materiały konferencyjne, str. 76, 77.

  • 29.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Wpływ parametrów suszenia mikrofalowego na aktywność przeciwrodnikową jabłek. XII Sesja Młodej Kadry PTTŻ "Jakość i prozdrowotne cechy żywności", Lublin 23-24.05.2007r., materiały konferencyjne, str. 24.

  • 30.
  • Witrowa-Rajchert D., Rząca M.: Effect of drying and storing methods on the chosen physical properties of dried apples. Konferencja CIGR “Future of food engineering”, Warszawa 26-28.04.2006 r., materiały konferencyjne, str. 242.

  • 31.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Aktywność antyoksydacyjna suszu jabłkowego. XI Sesja Młodej Kadry PTTŻ "Jakość i prozdrowotne cechy żywności", Warszawa 24-25.05.2006 r., materiały konferencyjne, str. 32.