Doniesienia naukowe
- 1.
-
Nowacka M., Tylewicz U., Rocculi P., Witrowa-Rajchert D.: “Effect of ultrasound pre-treatments on metabolic response of osmodehydrated kiwifruit slices studied by isothermal calorymetry”, FOODBALT-2013, Food, Health and Well-being (23-24.05.2013, Tallin, Estonia), materiały konferencyjne, 47.
- 2.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., Witrowa-Rajchert D.: “Influence of different parameters of ultrasound treatment on osmotic dehydration process”, FOODBALT-2013, Food, Health and Well-being (23-24.05.2013, Tallin, Estonia), materiały konferencyjne, 46.
- 3.
-
Fijałkowska A., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.: “The influence of ultrasound pre-treatment on drying kinetics and selected properties of dried apple”, XVIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ - II Sesja Międzynarodowa (14-16.05.2013, Puszczykowo), materiały konferencyjne, 37.
- 4.
-
Nowacka M., Fijałkowska A., Witrowa-Rajchert D.: „Wpływ oddziaływania ultradźwięków na przebieg procesu zamrażania tkanki jabłka”, VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Trendy w technologii owoców warzyw i grzybów” (16-17.05.2013, Rogów), materiały konferencyjne, 39.
- 5.
-
Nowacka M., Tylewicz U., Balestra F., Dalla Rosa M., Witrowa- Rajchert D. Microstructure changes of osmodehydrated kiwifruit sliced pretreated with ultrasound. Inside Food Symposium, (9-12.04.2013, Leuven, Belgium), materiały konferencyjne, 16.
- 6.
-
Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.: „Wpływ oddziaływania ultradźwięków na mikrostrukturę tkanki jabłka”, XV Konferencja Naukowo-Techniczna Budowa i eksploatacja maszyn przemysłu spożywczego, BEMS 2012, (05-08.09.2012 r., Kołobrzeg), materiały konferencyjne, 114.
- 7.
-
Wiktor A., Nowacka M., Śledź M., Selke M., Witrowa-Rajchert D.: „Modelowanie matematyczne kinetyki dwustopniowego suszenia tkanki jabłka”, III Sympozjum Inżynierii Żywności (26-27.06.2012, Warszawa), materiały konferencyjne, 115.
- 8.
-
Śledź M., Nowacka M., Wiktor A., Selke M., Witrowa-Rajchert D.: „Właściwości mechaniczne i sorpcyjne jabłek suszonych metodą dwustopniową”, III Sympozjum Inżynierii Żywności (26-27.06.2012, Warszawa) , materiały konferencyjne, 105.
- 9.
-
Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., Jurek N.: „Właściwości rekonstytucyjne i higroskopijne suszonej tkanki poddanej obróbce wstępnej za pomocą ultradźwięków”, III Sympozjum Inżynierii Żywności (26-27.06.2012, Warszawa) , materiały konferencyjne, 73.
- 10.
-
Wesoły M., Kutyła-Olesiuk A., Nowacka M., Ciosek P.: „Hybrydowy elektroniczny język stosowany w analizie jakościowej ekstraktów jabłkowych”, IX Warszawskie Seminarium Doktorantów Chemików - ChemSession'12, (10.05.2012, Warszawa), materiały konferencyjne, 199.
- 11.
-
Kutyla-Olesiuk A., Wesoły M., Nowacka M., Ciosek P.:Qualitative and quantitative analysis of apple extracts based on hybrid electronic tounge, IMCS 2012 - The 14th International Meeting on Chemical Sensors (20-23.05.2012 r., Nürnberg, Niemcy), materiały konferencyjne 242.
- 12.
-
Nowacka M., Tylewicz U., Laghi L., Dalla Rosa M., Witrowa-Rajchert D.: „Effect of ultrasound treatment on the water state in kiwifruit during osmotic dehydration”, 7th International Conference on Water in Food, (03-05.06.2012 r., Helsinki, Finlandia), materiały konferencyjne, 17.
- 13.
-
Nowacka M., Jurek N., Witrowa-Rajchert D.: „Zastosowanie ultradźwięków do obróbki wstępnej surowca przed procesem suszenia”, VIII Konferencja Naukowa z cyklu Jakość i bezpieczeństwo żywności nt.: "Żywność przyszłości – czyli jaka?", PTTŻ i WNoŻ, (23-24.11.2011 r., Warszawa), materiały konferencyjne, 46.
- 14.
-
Nowacka M., Jurek N., Witrowa-Rajchert D.: „Influence of ultrasound treatment before drying on colour changes in the plant tissue”, 7th Baltic Conference of Food Science and Technology, “Innovative and healthy food for consumers” FOODBALT-2012, (17-18.05.2012, Kaunas, Lithuania), materiały konferencyjne, 106.
- 15.
-
Nowacka M., Tylewicz U., Dalla Rosa M., Witrowa-Rajchert D.: „Textural study on osmotic dehydrated kiwifruit slices treated with ultrasound”, 7th Baltic Conference of Food Science and Technology, “Innovative and healthy food for consumers” FOODBALT-2012, (17-18.05.2012, Kaunas, Lithuania), materiały konferencyjne, 153.
- 16.
-
Sakowski P., Szczęsny M., Nowacka M.: „Wpływ czasu i temperatury smażenia na barwę chipsów ziemniaczanych”, I Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności “Rola technologa we współczesnym przemyśle” (18-20 listopada 2011 r., Warszawa), materiały konferencyjne, 52.
- 17.
-
Kutyła-Olesiuk A., Dziedzic S., Jankowski W., Nowacka M., Ciosek P.: „Hybryd electronic tounge for the quality analysis of apple extracts”. Miedzynarodowa konferencja, SMCBS'2011 Surface Modification for Chemical and Biochemical Sensing, 5th International Workshop, (4-8.11.2011, Łochów, Polska), materiały konferencyjne, 37.
- 18.
-
Nowacka M., Witrowa-Rajchert D.: „Opakowania biodegradowalne stosowane jako materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością”, IV Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Techniczna (27.09.2011 r., Warszawa), materiały konferencyjne płyta CD, 222-227.
- 19.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Strachota W, Sobczak E.: Wybrane właściwości marchwi i ziemniaka suszonych z wykorzystaniem promieniowania podczerwonego, Agrofizyka w inżynierii produkcji i ochronie środowiska, Krasiczyn, 15-17.09.2010 r., materiały konferencyjne, 86, 87.
- 20.
-
Ciosek P., Kutyla-Olesiuk A., Dziedzic S., Jankowski W., Nowacka M.: „Recognition of dried apples by hybrid electronic tongue system”, (28.11-1.12.2011, Palmerston North, New Zealand), Sensing Technology (ICST), 2011 Fifth International Conference on Digital Object Identifier: 10.1109/ICSensT.2011.6137018, Publication Year: 2011, Page(s): 442-445.
- 21.
-
Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., Łuczywek K.: The influence of microwave drying parameters on biologically active components content in selected herbs, EuroFoodChem XVI – Translating food chemistry into health benefits, (6-8.07.2011 r., Gdańsk), materiały konferencyjne - Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 87.
- 22.
-
Nowacka M., Witrowa-Rachert D., Janiak G.: Zastosowanie modeli matematycznych do opisu izoterm sorpcji suszonej marchwi purpurowej i pomarańczowej, XL Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, "Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu", (30.06 – 1.07.2011 r., Warszawa), materiały konferencyjne, 165.
- 23.
-
Nowacka M., Witrowa-Rachert D., Weroński A.: Wpływ powlekania surowca na przebieg procesu suszenia i właściwości rekonstytucyjne suszu, V Konferencja Naukowa „Właściwości geometryczne, mechaniczne i strukturalne surowców i produktów spożywczych”, (24-27.05.2011 r., Mrózek k/Olsztynka, Warmia i Mazury), materiały konferencyjne, 23, 24.
- 24.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Wpływ struktury wewnętrznej materiału na wybrane właściwości fizyczne suszonych jabłek, IV Zjazd Naukowy PTA pt. „Agrofizyka dla produkcji rolniczej i przemysłu spożywczego”, 17-19.09.2008 r., Nałęczów, materiały konferencyjne, str. 24.
- 25.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Zmiany zdolności przeciwrodnikowej, zawartości polifenoli i barwy w czasie przechowywania suszu jabłkowego uzyskanego przy wykorzystaniu promieniowania podczerwonego. II Seminarium Inżynierii Żywności, Warszawa, 9-11.06.2010, materiały konferencyjne, 116.
- 26.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Tylewicz U., Dalla Rosa M.: Wymiana masy w procesie odwadniania osmotycznego owoców kiwi. XIV Sesja Młodej Kadry PTTŻ "Jakość i prozdrowotne cechy żywności", Gdynia, 2009, materiały konferencyjne, 50.
- 27.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Zmiany aktywności przeciwutleniającej i zawartości polifenoli suszu jabłkowego uzyskanego przy wykorzystaniu promieniowania podczerwonego, I Sympozjum Inżynierii Żywności, 4-6.06.2008 r., Warszawa, materiały konferencyjne, 104, 105.
- 28.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Nowak D.: Aktywność przeciwutleniająca jabłek suszonych z wykorzystaniem mikrofal. Konferencja - Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu, 29-30.01.2007, Poznań, materiały konferencyjne, str. 76, 77.
- 29.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Wpływ parametrów suszenia mikrofalowego na aktywność przeciwrodnikową jabłek. XII Sesja Młodej Kadry PTTŻ "Jakość i prozdrowotne cechy żywności", Lublin 23-24.05.2007r., materiały konferencyjne, str. 24.
- 30.
-
Witrowa-Rajchert D., Rząca M.: Effect of drying and storing methods on the chosen physical properties of dried apples. Konferencja CIGR “Future of food engineering”, Warszawa 26-28.04.2006 r., materiały konferencyjne, str. 242.
- 31.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Aktywność antyoksydacyjna suszu jabłkowego. XI Sesja Młodej Kadry PTTŻ "Jakość i prozdrowotne cechy żywności", Warszawa 24-25.05.2006 r., materiały konferencyjne, str. 32.