Monografie
- 1.
-
Dadan M., Nowacka M., Czyzewski J., Witrowa-Rajchert D., 2020: Modification of food structure and improvement of freezing processes by pulsed electric field treatment, Book chapter in: “PULSED ELECTRIC FIELDS TO OBTAIN HEALTHIER AND SUSTAINABLE FOOD FOR TOMORROW” (Eds. F.J. Barba, O. Parniakov, A. Wiktor), 203-226, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816402-0.00009-4, Wydawnictwo Elsevier
- 2.
-
Nowacka M., Janowicz M., 2019: Rozdział 5. Pomiar ciśnienia. „Maszynoznawstwo Przemysłu Spożywczego”, pod redakcją naukową A. Lenarta i E. Domian, 83-97.
- 3.
-
Tylewicz U., Nowacka M., Martín-García B., Wiktor A., Gómez Caravaca A.M., 2018: Target sources of polyphenols in different food products and their processing by-products, Book chapter in: Polyphenols: Properties, Recovery, and Applications (Ed. Charis M. Galanakis), 135-176. (preview)
- 4.
-
Mika A., Nowacka M., Wiktor A., 2017. Możliwości wykorzystania nowych rozwiązań w monitoringu jakości opakowań do żywności. W: Współczesne problemy zarządzania i inżynierii produkcji – żywność i środowisko. Monografia naukowa pod red. A. Dudziak, M. Stomy, L. Rydzaka, Towarzystwo Wydawnictw Naukowych Libropolis, Lublin 2017, 193-200. (preview)
- 5.
-
Nowacka M., Mika A., Wiktor A., Ciosek P., Rybak K., Dadan M., Witrowa-Rajchert D., 2017: Application of various types of coatings in food packaging materials – A review, Journal on Processing and Energy in Agriculture, 21(2), 71-75. (preview)
- 6.
-
Wesoły M., Nowacka M., Ciosek P. 2015. Zastosowanie dyskretnej transformacji falkowej do przetwarzania danych woltamperometrycznego elektronicznego języka do analizy suszy owocowych, [w:] Elektrochemia Stosowana, Wydawnictwo Naukowe AKAPIT, 299-311. (preview)
- 7.
-
Wiktor A., Sledz M., Nowacka M., Rybak K., Chudoba T., Witrowa-Rajchert D. 2014. Pulsed electric field pretreatment for drying of carrot tissue – experimental and mathematical modeling studies. 19th International Drying Symposium, Lyon, France, 24-27.08.2014, EDP Sciences, ISBN 978-2-7598-1631-6, str. 7 (preview)
- 8.
-
Wiktor A., Nowacka M., Sledz M., Rybak K., Chudoba T. Witrowa-Rajchert D. 2014. Color and structure of the convective dried carrot treated by pulsed electric field. 19th International Drying Symposium, 24-27.08.2014, Lyon, France, EDP Sciences, ISBN 978-2-7598-1631-6, str. 6 (preview)
- 9.
-
Kutyła-Olesiuk A., Wesoły M., Nowacka M., Ciosek P., 2014: Zastosowanie sieci Kohonena do analizy danych elektronicznego języka, [w:] Chemometria w rozwiązywaniu problemów nauki i praktyki, pod redakcją G. Zadory, D. Zuby i A. Parczewskiego, Wydawnictwo Instytutu Ekspertyz Sądowych, 2014, 137-143.
- 10.
-
Tylewicz U., Rocculi P., Nowacka M., Romani S., Dalla Rosa M., 2013: Nonthermal processing of apple and kiwifruit slices for quality and stability increase: Review, Journal on Processing and Energy in Agriculture, vol. 17, iss. 4, pp. 158-162, 2013. IF=0.12
- 11.
-
Kutyła-Olesiuk A., Wesoły M., Nowacka M., Ciosek P., 2012: „Qualitative and quantitative analysis of apple extracts based on hybrid electronic tongue”, IMCS 2012 - The 14th International Meeting on Chemical Sensors (20-23.05.2012 r., Nürnberg, Niemcy), DOI 10.5162/IMCS2012/P2.9.21, 1761-1764.
- 12.
-
Ciosek P., Kutyla-Olesiuk A., Dziedzic S., Jankowski W., Nowacka M., 2011: „Recognition of dried apples by hybrid electronic tongue system”, Proceedings of the Fifth International Conference on Sensing Technology, ICST 6137018, pp. 442-445.
- 13.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2010: Wpływ metody suszenia na wybrane właściwości fizyczne suszonej tkanki roślinnej. Wpływ procesów technologicznych na właściwości materiałów i surowców roślinnych. Monografia Wydawnictwa Naukowego FRNA, Komitet Agrofizyki PAN, 2010, Lublin, 9-18.
- 14.
-
Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2007: Wybrane właściwości fizyczne suszonych produktów roślinnych. Monografia - Właściwości Fizyczne Suszonych Surowców i Produktów Spożywczych, Komitet Agrofizyki PAN, Wyd. Naukowe FRNA, 2007, Lublin, 35-43.