Publikacje oryginalne

STONA W BUDOWIE
Zapraszamy niebawem do odwiedzenia naszej witryny

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności.
Zamknij

Dr inż.

Małgorzata Nowacka

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności

Publikacje oryginalne

  • 1.
  • Jankowska A., Rybak K., Nowacka M., Boruszewski P., 2020: Insight of Weathering Processes Based on Monitoring Surface Characteristic of Tropical Wood Species, Coatings 10, 877; doi:10.3390/coatings10090877

  • 2.
  • Tylewicz U., Nowacka M., Rybak K., Drozdzal K., Dalla Rosa M., Mozzon M., 2020: Design of healthy snack based on kiwifruit, Molecules, 25(14), 3309, doi:10.3390/molecules25143309

  • 3.
  • Rybak K., Samborska K., Jedlinska A., Parniakov O., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., Wiktor A., 2020: The impact of pulsed electric field pretreatment of bell pepper on the selected properties of spray dried juice, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 65, 102446. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102446

  • 4.
  • Villa C.C., Galus S., Nowacka M., Magri A., Petriccione M., Gutiérrez T.J., 2020: Molecular sieves for food applications: A review, Trends in Food Science & Technology, 102, 102-122, https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.05.027

  • 5.
  • Iuliano A., Nowacka M., Rybak K., Rzepna M., 2020: The effects of electron beam radiation on material properties and degradation of commercial PBAT/PLA blend, Journal of Applied Polymer Science, 2020, Vol. 137, nr 11, art. 48462, s. 1-10, https://doi.org/10.1002/app.48462

  • 6.
  • Dadan M., Wasilewska K., Nowacka M., Wiktor A., Barba F.J., Koubaa M., Roohinejad S., Matys A., Witrowa-Rajchert D., 2019: The evaluation of drying kinetics and water activity of radish sprouts processed by different drying methods, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 598, 2019, 29–39, DOI 10.22630/ZPPNR.2019.598.14

  • 7.
  • Wiktor A., Wasilewska K., Barba F.J., Dadan M., Koubaa M., Roohinejad S., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2019: The impact of different drying methods on quality of radish sprouts, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 597, 2019, 41–51, DOI 10.22630/ZPPNR.2019.597.11

  • 8.
  • Tylewicz U., Tappi S., Nowacka M., Wiktor A., 2019: Safety, Quality, and Processing of Fruits and Vegetables, Foods 2019, 8(11), 569; 1-4. https://doi.org/10.3390/foods8110569

  • 9.
  • Lammerskitten A., Mykhailyk V., Wiktor A., Toepfl S., Nowacka M., Bialik M., Czyżewski J., Witrowa-Rajchert D., Parniakov O., 2019: Impact of pulsed electric fields on physical properties of freeze-dried apple tissue, Innovative Food Science and Emerging Technologies 57, 102211, https://doi.org/10.1016/j.ifset.2019.102211

  • 10.
  • Nowacka M., Wiktor A., Dadan M., Rybak K., Anuszewska A., Materek L., Witrowa-Rajchert D., 2019. The Application of Combined Pre-Treatment with Utilization of Sonication and Reduced Pressure to Accelerate the Osmotic Dehydration Process and Modify the Selected Properties of Cranberries, Foods, 8, 283.

  • 11.
  • Wiktor A., Nowacka M., Anuszewska A., Rybak K., Dadan M., Witrowa-Rajchert D., 2019. Drying Kinetics and Quality of Dehydrated Cranberries Pretreated by Traditional and Innovative Techniques, Journal of Food Science 84 (7) https://doi.org/10.1111/1750-3841.14651

  • 12.
  • Nowacka M., Tappi S., Wiktor A., Rybak K., Miszczykowska A., Czyzewski J., Drozdzal K., Witrowa-Rajchert D., Tylewicz U., 2019. The impact of pulsed electric field on the extraction of bioactive compounds from beetroot, Foods, 8, 244, doi:10.3390/foods8070244

  • 13.
  • Nowacka M., Lughi L., Rybak K., Dalla Rosa M., Witrowa-Rajchert D., Tylewicz U., 2019. Water state in cranberry fruits subjected to combined: traditional and ultrasound treatment, Food Chemistry, 299, 125122, doi:10.1016/j.foodchem.2019.125122, (preview)

  • 14.
  • Wiktor A., Dadan M., Nowacka M., Rybak K., Witrowa-Rajchert D., 2019. Impact of Combination of Pulsed Electric Field and Ultrasound Treatment on Air Drying Kinetics and Quality of Carrot Tissue, LWT - Food Science and Technology, 110, 71-79. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.04.060, (preview)

  • 15.
  • Nowacka M., Wiktor A., Anuszewska A., Dadan M., Rybak K., Witrowa-Rajchert D., 2019. The application of innovative technologies as pulsed electric field, ultrasound and microwave-vacuum drying in the production of dried cranberry snacks, Ultrasonics Sonochemistry, 56, 1-13. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2019.03.023, (preview)

  • 16.
  • Yeddes W., Nowacka M., Rybak K., Younes I., Hammami M., Saidani-Tounsi M., Witrowa-Rajchert D., 2019. Evaluation of the antioxidant and antimicrobial activity of rosemary essential oils as gelatin edible film component, Food Science and Technology Research, 25(2), 321-329. doi: 10.3136/fstr.25.321, preview)

  • 17.
  • Nowacka M., Tappi S., Tylewicz U., Luo W., Rocculi P., Wesoły M., Ciosek-Skibińska P., Dalla Rosa M., Witrowa-Rajchert D., 2018. Metabolic and sensory evaluation of ultrasound-assisted osmodehydrated kiwifruit, Innovative Food Science and Emerging Technologies 50, 26-33, (preview)

  • 18.
  • Nowacka M., Rybak K., Wiktor A., Mika A., Boruszewski P., Woch J., Przybysz K., Witrowa-Rajchert D., 2018. The quality and safety of food contact materials – paper and cardboard coated with paraffin emulsion, Food Control, 93, 183-190, (preview)

  • 19.
  • Nowacka M., Tylewicz U., Tappi S., Siroli L., Lanciotti R., Romani S., Witrowa-Rajchert D., 2018. Ultrasound assisted osmotic dehydration of organic cranberries (Vaccinium oxycoccus): Study on quality parameters evolution during storage, Food Control, 93, 40-47, (preview)

  • 20.
  • Wiktor A., Gondek E., Jakubczyk E., Dadan M., Nowacka M., Rybak K., Witrowa-Rajchert D., 2018. Acoustic and Mechanical Properties of Carrot Tissue treated by Pulsed Electric Field, Ultrasounds and Combination of Pulsed Electric Field and Ultrasounds, Journal of Food Engineering, 238, 12-21, (preview)

  • 21.
  • Pieczywek P.M., Nowacka M., Dadan M., Wiktor A., Rybak K., Witrowa-Rajchert D., Zdunek A., 2018. Postharvest monitoring of tomato ripening using the dynamic laser speckle, Sensors 18(4), 1093, 1-20. IF=2.677, doi:10.3390/s18041093, (preview)

  • 22.
  • Nowacka M., Fijalkowska A., Wiktor A., Dadan M., Tylewicz U., Dalla Rosa M., Witrowa-Rajchert D., 2018. Influence of power ultrasound on the main quality properties and cell viability of osmotic dehydrated cranberries, Ultrasonics, 83, 33-41. https://doi.org/10.1016/j.ultras.2017.07.014, (preview)

  • 23.
  • Nowacka M., Fijalkowska A., Dadan M., Rybak K., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D., 2018. Effect of ultrasound treatment during osmotic dehydration on bioactive compounds of cranberries, Ultrasonics, 83, 18-25. https://doi.org/10.1016/j.ultras.2017.06.022, (preview)

  • 24.
  • Dadan M., Wiktor A., Rybak K., Nowacka M., Zubernik J., Witrowa-Rajchert D., 2018. Selected chemical composition changes in microwave-convective dried parsley leaves affected by ultrasound and steaming pre-treatments – an optimization approach, Food Chemistry 239, 242-251. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.06.061, (preview)

  • 25.
  • Nowacka M., Fijalkowska A., Wiktor A., Rybak K., Dadan M., Witrowa-Rajchert D., 2017. Changes of Mechanical and Thermal Properties of Cranberries Subjected to Ultrasound Treatment, International Journal of Food Engineering, 13(6), pp. 1-13. https://doi.org/10.1515/ijfe-2016-0306, (preview)

  • 26.
  • Fijałkowska A., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., , 2017: The physical, optical and reconstitution properties of apple subjected to ultrasound before drying. Italian Journal of Food Science, 29, 2, 343-356, (preview)

  • 27.
  • Nowacka M., Tylewicz U., Romani S., Dalla Rosa M., Witrowa-Rajchert D., 2017. Influence of ultrasound-assisted osmotic dehydration on the main quality parameters of kiwifruit, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 41, 71-78, http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2017.02.002, (preview)

  • 28.
  • Śledź M., Wiktor A., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2017. Drying kinetics, microstructure and antioxidant properties of basil treated by ultrasound, Journal of Food Process Engineering, 40(1), 1-13. DOI: 10.1111/jfpe.12271, (preview)

  • 29.
  • Wiktor A., Nowacka M., Sledz M., Rybak K., Lojkowski W., Chudoba T., Witrowa-Rajchert D., 2016. The effect of pulsed electric field (PEF) on drying kinetics, color and microstructure of carrot, Drying Technology, 34(11), 1286-1296. IF = 1,518, http://dx.doi.org/10.1080/07373937.2015.1105813, (preview)

  • 30.
  • Nowacka M., Wędzik M., 2016. Effect of ultrasound treatment on microstructure, colour and carotenoid content in carrot tissue, Applied Acoustics, 103, 163-171. 10.1016/j.apacoust.2015.06.011, (prewiev)

  • 31.
  • Fijałkowska A., Nowacka M., Wiktor A., Śledź M., Witrowa-Rajchert D., 2016. Ultrasound as a pre-treatment method to improve drying kinetics and sensory properties of dried apple, Journal of Food Process Engineering, 39, nr 3, s. 256-265. doi:10.1111/jfpe.12217, (preview)

  • 32.
  • Sledz M., Wiktor A., Rybak K., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2016. The impact of ultrasound and steam blanching pre-treatments on the drying kinetics, energy consumption and selected properties of parsley leaves, Applied Acoustics, 103, 148-156. doi:10.1016/j.apacoust.2015.05.006, (preview)

  • 33.
  • Wiktor A., Sledz M., Nowacka M., Rybak K., Witrowa-Rajchert D., 2016. The influence of immersion and contact ultrasound treatment on selected properties of the apple tissue, Applied Acoustics, 103, 136-142. doi:10.1016/j.apacoust.2015.05.001 (preview)

  • 34.
  • Wiktor A., Sledz M., Nowacka M., Rybak K., Chudoba T., Lojkowski W., Witrowa-Rajchert. D. 2016. The impact of pulsed electric field treatment on selected bioactive compounds content and color of plant tissue. Innovative Food Science and Emerging Technologies, DOI:10.1016/j.ifset.2015.04.004 (preview)

  • 35.
  • Fijałkowska A., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2015: Wpływ fal ultradźwiękowych na przebieg suszenia i wybrane właściwości tkanki buraka ćwikłowego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2, 138-149

  • 36.
  • Witrowa-Rajchert D., Wiktor A., Śledź M., Nowacka M. 2014. Selected emerging technologies to enhance the drying process. A review. Drying Technology, 32, 1386-1396 (preview)

  • 37.
  • Rejak A., Wójtowicz A., Oniszczuk T., Niemczuk D., Nowacka M., 2014: Evaluation of Water Vapor Permeability of Biodegradable Starch-Based Films, TEKA Commission of Motorization and Energetics in Agriculture, 14(1), 89-94.

  • 38.
  • Wiktor A., Rybak K., Śledź M., Nowacka M., Gondek E., Chudoba T., Łojkowski W., Witrowa-Rajchert D. 2014. Wpływ sonikacji immersyjnej i kontaktowej oraz pulsacyjnego pola elektrycznego na przewodność elektryczną tkanki marchwi. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 579, 101-110

  • 39.
  • Wiktor A., Śledź M., Nowacka M., Chudoba T., Witrowa-Rajchert D. 2014. Pulsed electric field pretreatment for osmotic dehydration of apple tissue – experimental and mathematical modeling studies. Drying Technology, 32, 408-417 (preview)

  • 40.
  • Nowacka M., Śledź M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D. 2014. Changes of radical scavenging activity and polyphenols content during storage of dried apples. International Journal of Food Properties, 17:6, 1317-1331 (preview)

  • 41.
  • Wiktor A., Śledź M., Nowacka M., Chudoba T., Witrowa-Rajchert D., 2014: Pulsed electric field pretreatment for osmotic dehydration of apple tissue – experimental and mathematical modeling studies, Drying Technology, 32, 408–417.

  • 42.
  • Nowacka M., Tylewicz U., Laghi L., Dalla Rosa M., Witrowa-Rajchert D., 2014: Effect of ultrasound treatment on the water state in kiwifruit during osmotic dehydration, Food Chemistry, 144, 18-25.

  • 43.
  • Fijałkowska A., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2013: Wpływ oddziaływania ultradźwięków na barwę suszonej konwekcyjnie tkanki jabłka. Postępy Techniki Przemysłu Spożywczego, 2013, 2, 40-44.

  • 44.
  • Nowacka M., Fijałkowska A., Witrowa-Rajchert D., 2013: Wpływ oddziaływania ultradźwięków na przebieg procesu zamrażania tkanki jabłka, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2013/12, 6-7.

  • 45.
  • Wiktor A., Śledź M., Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2013: Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 5-14.

  • 46.
  • Śledź M., Nowacka M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D., 2013: Selected chemical and physico-chemical properties of microwave-convective dried herbs, Food and Bioproducts Processing, 91, 421-428.

  • 47.
  • Wiktor A., Iwaniuk M., Śledź M., Nowacka M., Chudoba T., Witrowa-Rajchert D., 2013: Drying kinetic of Apple tissue treated by pulse electric field, Drying Technology, 31, 112-119.

  • 48.
  • Śledź M., Nowacka M., Wiktor A., Selke M., Witrowa-Rajchert D., 2013: Właściwości mechaniczne i sorpcyjne jabłek suszonych metodą dwustopniową, Acta Agrophysica, 2013, 20(1), 195-205.

  • 49.
  • Kutyla-Olesiuk A., Nowacka M., Wesoły M., Ciosek P., 2013: Evaluation of organoleptic and texture properties of dried apples by hybrid electronic tongue, Sensors & Actuators B: Chemical, 187, 234-240.

  • 50.
  • Wiktor A., Nowacka M., Śledź M., Selke M., Witrowa-Rajchert D., 2012: Kinetyka suszenia konwekcyjnego wspomaganego ogrzewaniem mikrofalowym miąższu jabłka – dobór modelu matematycznego. Nauki Inżynierskie i Technologie, 4, 99-111.

  • 51.
  • Nowacka M., Janiak G., Kidoń M., Czapski J., Witrowa-Rajchert D., 2012: Zastosowanie modeli matematycznych do opisu izoterm sorpcji wody dla suszonej marchwi purpurowej i pomarańczowej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 5(84), 60-72.

  • 52.
  • Nowacka M., Śledź M., Wiktor A., Witrowa-Rajchert D., 2012: Fizyczne i chemiczne właściwości produktów spożywczych suszonych z wykorzystaniem mikrofal. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6(85), 5-20.

  • 53.
  • Nowacka M., Wiktor A., Śledź M., Jurek N., Witrowa-Rajchert D., 2012: Drying of ultrasound pretreated apple and its selected physical properties, Journal of Food Engineering, 113, 427-433.

  • 54.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., Ruła J., 2011: Wpływ procesów technologicznych na aktywność przeciwutleniającą i zawartość polifenoli w tkance jabłka, Postępy Techniki Przemysłu Spożywczego, 2011, 21/39(2), 12-15.

  • 55.
  • Nowacka M., Łuczywek K., Witrowa-Rajchert D., 2011: Wpływ parametrów suszenia mikrofalowego na zawartość polifenoli w wybranych ziołach, Przemysł Spożywczy, 10/2011, 51-53.

  • 56.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., Strachota W., Sobczak E., 2011: Zmiany zawartości witaminy C i karotenoidów w przechowywanych suszach marchwi i ziemniaka, Acta Agrophysica, 2011, 17(1), 165-175.

  • 57.
  • Tylewicz U., Panarese V., Laghi L., Rocculi P., Nowacka M, Placucci G., Dalla Rosa M., 2011: NMR and DSC Water Study during Osmotic Dehydration of Actinidia deliciosa and A. chinensis kiwifruit, Food Biophysics, 2011, 6 (2), 327-333.

  • 58.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2010: Zmiany zdolności przeciwrodnikowej, zawartości polifenoli i barwy w czasie przechowywania suszu jabłkowego uzyskanego przy wykorzystaniu promieniowania podczerwonego, Acta Agrophysica, 2010, 16(2), 391-400.

  • 59.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2010: Zmiany właściwości higroskopijnych suszy jabłkowych w czasie przechowywania. Acta Agrophysica, 2010, 15(2), 359-370.

  • 60.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., Strachota W., Sobczak E., 2010: Wybrane właściwości promiennikowo-konwekcyjnych suszy marchwi i ziemniaka, Acta Agrophysica, 2010, 16(1), 127-136.

  • 61.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2010: Zmiany aktywności przeciwrodnikowej i zawartości polifenoli w suszach jabłkowych podczas przechowywania. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2010, nr 552, 217-225.

  • 62.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Tylewicz U., Dalla Rosa M., 2009: Wymiana masy w procesie odwadniania osmotycznego owoców kiwi. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (67), 140-149.

  • 63.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2009: Zmiany aktywności przeciwrodnikowej i zawartości polifenoli suszu jabłkowego uzyskanego przy wykorzystaniu promieniowania podczerwonego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 1(62), 99-108.

  • 64.
  • Witrowa-Rajchert D., Rząca M., 2009: Effect of Drying Method on the Microstructure and Physical Properties of Dried Apples. Drying Technology, Vol. 27, No. 7, 903-909.

  • 65.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2008: Zmiany barwy suszu jabłkowego uzyskanego przy wykorzystaniu promieniowania podczerwonego. Postępy Techniki Przemysłu Spożywczego, 2008, 1, 16-19.

  • 66.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2007: Wpływ parametrów suszenia konwekcyjno-mikrofalowego na aktywność przeciwrodnikową jabłek. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2007, 5(54), 220-228.

  • 67.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2007: Wpływ parametrów suszenia konwekcyjno-mikrofalowego na barwę jabłek. Acta Agrophysica, 2007,10(2), 445-454.

  • 68.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2007: Wpływ techniki suszenia oraz warunków przechowywania na właściwości rekonstytucyjne i higroskopijne suszu jabłkowego. Acta Agrophysica, 2007, 9(2), 471-480.

  • 69.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2006: Aktywność przeciwrodnikowa związków fenolowych zawartych w suszu jabłkowym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2006, 2(47) Supl. 276-285.