Publikacje popularno-naukowe

STONA W BUDOWIE
Zapraszamy niebawem do odwiedzenia naszej witryny

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności.
Zamknij

Dr inż.

Małgorzata Nowacka

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności

Publikacje popularno-naukowe

  • 1.
  • Nowacka M., Fijałkowska A., 2014: Zastosowanie inteligentnych opakowań w przemyśle spożywczym, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2014, 6, 4-6.

  • 2.
  • Nowacka M., Fijałkowska A., 2014: Możliwości wykorzystania aktywnych materiałów i wyrobów w przemyśle fermentacyjnym i owocowo-warzywnym, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2014, T. 58, nr 7/8, s. 24, 26-27.

  • 3.
  • Nowacka M., Fijałkowska A., Niemczuk D., 2014: Zagrożenia wynikające z migracji do żywności substancji pochodzących z materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Opakowanie, nr 1/2014, 51-54.

  • 4.
  • Nowacka M., Fijałkowska A., Niemczuk D., 2013: Wpływ opakowań na smak i zapach żywności, Food Forum, Nr 3, Zima 2013/2014, 126-130.

  • 5.
  • Cybulska J., Zdunek A., Sitkiewicz I., Galus S., Janiszewska E., Łaba S., Nowacka M.: Możliwości zagospodarowania wytłoków i innych odpadów przemysłu owocowo-warzywnego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2013, Vol. 9, 22-24.

  • 6.
  • Nowacka M., Niemczuk D, 2013: Materiały i wyroby pochodzące z recyklingu a bezpieczeństwo żywności, Opakowanie, 7/2013, 44-47.

  • 7.
  • Nowacka M., Niemczuk D, Rybak K., 2013: Migracja substancji chemicznych do żywności, Opakowania pod specjalnym nadzorem, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 52-54.

  • 8.
  • Nowacka M., Fijałkowska A., Witrowa-Rajchert D., 2013: Opakowania biodegradowalne stosowane do kontaktu z żywnością, Ważenie - Dozowanie - Pakowanie, nr 3/2013, 96-99.

  • 9.
  • Nowacka M., Niemczuk D., 2012: Badania sensoryczne materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Opakowanie, 10/2012, 61-64.

  • 10.
  • Nowacka M., Niemczuk D, 2012: Nowoczesne materiały i wyroby przeznaczonych do kontaktu z żywnością i ich wpływ na bezpieczeństwo żywności, Opakowanie, 6/2012, 64-69.

  • 11.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2012: Suszenie mikrofalowe żywności. Przemysł spożywczy 1/2012, str. 34-38.

  • 12.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2011: Innowacyjne procesy wstępne stosowane przed suszeniem owoców i warzyw. Przemysł spożywczy 9/2011, str. 34-38.

  • 13.
  • Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., 2011: Procesy wstępne stosowane przed suszeniem owoców i warzyw. Przemysł spożywczy 6/2011, T. 65, nr 6, s. 36-38.

  • 14.
  • Nowacka M., Fijałkowska A., 2011: Inteligentne opakowania – przykłady i zastosowanie. Opakowanie, 5/2011, str. 64-69.

  • 15.
  • Nowacka M., Fijałkowska A., 2011: Aktywne materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Opakowanie, 8/2011, str. 68-72.

  • 16.
  • Nowacka M., 2011: Wymagania dotyczące opakowań aktywnych i inteligentnych. Bezpieczne opakowanie, bezpieczny konsument Bezpieczeństwo aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 4/2011, str. 48, 49.

  • 17.
  • Nowacka M., 2010: Nowa generacja opakowań ograniczających wzrost mikroorganizmów, Ważenie - Dozowanie – Pakowanie, 4/2010, 64-66.

  • 18.
  • Nowacka M., 2010: Aktywne oraz inteligentne materiały i wyroby do kontaktu z żywnością. Opakowanie – najlepszy przyjaciel żywności?, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 7-8/84-85/2010, str. 62-64.

  • 19.
  • Tylewicz U., Rząca M., Rocculi P., Romani S., Dalla Rosa M., 2010: Comparison of quality characteristics evaluation during osmotic dehydration of Hayward and Hort16A kiwifruit, Fruit Processing, 4/2010, 150-153.

  • 20.
  • Tylewicz U., Rocculi P., Cocci E., Rosa M. D., Rząca M., 2009: Mass transfer phenomena during osmotic dehydration of yellow kiwifruit (Actinidia chinensis cv. Hort16A), Frutta, Industrie Alimentari - XLVIII (2009) settembre, 1-6.

  • 21.
  • Rząca M., 2008: Bezpieczeństwo opakowań i przedmiotów użytku przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Wabik Ochronny. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 7/60/2008, str. 30-33.

  • 22.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Obowiązki producentów opakowań do żywności w świetle prawa. Paragraf na szkło i plastik. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 2/43/2007, str. 26-29.

  • 23.
  • Rząca M., Witrowa-Rajchert D.: Suszenie żywności w niskich temperaturach. Przemysł Spożywczy 4/2007, str. 30-35.